U trendu

Nova terenska vozila za vojsku iz FAP-a

Iz fabrike automobila u Priboju (FAP) danas je 11 novih terenskih vozila krenulo put kasarni širom Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Primopredaji vozila u FAP-ovoj fabrici prisustvovao je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je tom prilikom izjavio da nije zadovoljan dinamikom nabavke vojnih vozila.

„Danas jedan kontingent vozila ulazi u upotrebu u Vojsku Srbije, ali nisam zadovoljan zbog toga što su svi rokovi probijeni“, rekao je Gašić i dodao da je cilj sistema odbrane da u budućnosti kompletan teretni vozni park Vojske Srbije bude FAP-ov.

„Želimo da kupujemo od domaćih firmi i proizvodnju u domaćim firmama, zbog toga molim poslovodstvo firme da ozbiljnije nastupaju kada je reč o pregovorima sa strateškim partnerom. Jedno je sigurno  –  proizvodnja vojnih vozila u FAP-u, koja je dugi niz godina prisutna, opstaje i nakon dolaska strateškog partnera“, rekao je Gašić.

On je poručio da su Priboj i FAP za Vladu od strateškog značaja i da su svi potencijali uloženi u izradu strateškog sporazuma sa finskom firmom SISU.

Gašić je kazao da je Vlada usvojila zaključak prema kome je izabran strateški partner za FAP i dodao da očekuje da će se pregovori sa strateškim partnerom završiti u najkraćem roku.

„Traži se predvidiv partner sa jasnim rokovima i definisanim zadacima“, rekao je Gašić.

Primopredaji vozila prisustvovali su i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije, general-major Bojan Zrnić i komandant Druge brigade KoV brigadni general Dragoslav Sladaković sa saradnicima, koji su istakli da imaju spreman srednjoročni plan zamene voznog parka, a u kojim se kao partner prepoznaje pribojski FAP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.