U trendu

Nove dijagnostičke metode u Opštoj bolnici Pirot

Opšta bolnica Pirot je od početka godine počela, zahvaljujući nabavci nove medicinske opreme, da primenjuje novu dijanostičku metodu polipektomije, odnosno uklanjana polipa sa debelog creva a uvedeno je i devet novih analiza u bolničkoj laboratoriji.

Direktor Opšte bolnice Goran Petrović rekao je danas na konferenciji za novinare da je zahvaljujući pomoći Delegacije Evropske unije i Kancelariji za skrining omogućena nabavka neophodne opreme i materijala u vrednosti od preko 20 miliona dinara.

„Od početka godine uradjeno je 20 intervencija polipektomije. Ova metoda je bitna zbog prevencije karcinoma, a pacijenti neće imati potrebu da idu u druge ustanove”, kazao je Petrović.

Načelnik Službe za internu medicinu Bolnice Zoran Jovanović kazao je da je polipektomija vrlo jednostavna intervenija i pacijenti nekoliko sati posle zahvata idu kući.

„Za ovu metodu nema liste čekanja“, rekao je Jovanović.

Načelnik Službe za laboratorijsku analizu Jovica Janković je rekao da ubuduće pacijenti neće morati da idu u privatne ordinacije i laboratorije.Krajem prošle godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi počela je operacija katarakte. Mesečno se operišu 32 pacijenta. Na operaciju je čekalo 13 pacijenata, ali je sada broj povećan na 65 jer se vraćaju novi pacijenti koji su imali zakazane operacije u nekoj drugoj ustanovi.

„Za manje od dva meseca ovaj broj pacijenata biće operisan“, rekao je direktor Bolnice Goran Petrović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.