U trendu

Nove mere za pomoć nezaposlenima u Srbiji

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i 85 lokalnih samouprava potpisali su danas sporazum o realizaciji projekta „Pomoć teže zapošljivim grupama“ fokusiran na nezaposlene osobe bez ili sa niskim kvalifikacijama, stanovnike ruralnih oblasti i Rome.

Realizacija projekta podrazumeva otvaranje 40 klubova za traženje posla, 10 centara za informisanje i profesionalno savetovanje, kao i 80 samouslužnih radnih stanica, a krajnji cilj projekta je povećanje zaposlenosti u Srbiji.

Projekat sa 6,5 miliona evra finansira Evropska unija, a sufinansira Nacionalna služba za zapošljavanje sa 3.6 miliona evra.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da će 5.400 osoba iz kategorije „teže zapošljivih“ biti uključeno u taj projekat.

Šef delegacije Štefan Hudol (Steffen Hudolin) rekao je da je stopa nezapolenosti u Srbiji nepovoljna, jer je nezaposlenost u Srbiji tri puta veća nego u EU.

„Zato je bitno uskladjivanje ponude i tražnje na tržištu rada kako bi se predvidele strukturne promene u ekonomiji i smanjila nezaposlenost“, rekao je Hudol.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je tokom 2015. godine 138.925 osoba učestovalo u merama koje je Vlada sprovela za aktivno traženje posla. 

„22.000 ljudi je preko NSZ i kroz razne finansijske podsticaje učestvovalo u svemu što je država davala, a više od 6.000 lica je kroz razne obuke stekla nove veštine koje će im značiti pri zapošljavanju“, rekao je Vulin.

Kako je naveo, prema podacima ankete o radnoj snazi za treći kvartal 2015. godine stopa nezaposlenosti spuštena je na 16,7 odsto „što je najniža stopa nezaposlenosti od 2009. godine“.

„Oporavak srpske privrede se vidi kroz povećano zapošljavanje, naravno ništa nije dovoljno brzo, ali hoćemo da se stvari menjaju“, rekao je Vulin.

Prema njegovirm rečima, za ovu godinu predvidjeno je 2,8 milijardi dinara za podsticaje zapošljavanja i 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.