U trendu

Novi prostor MiksaliĆĄta

Novi prostor beogradskog MiksaliĆĄta namenjen pruĆŸanju pomoći izbeglicama ali i njihovoj integraciji u druĆĄtvo, počeće da radi u sredu, 1. juna, najavili su danas predstavnici MiksaliĆĄta.

Direktor Mikser festivala Ivan Lalić rekao je da su prostorije u Ulici Gavrila Principa 15 renovirane za 13 dana i da će akcenat rada centra biti na integraciji izbeglica.

„Imamo dve barake pri čemu će u jednoj biti smeĆĄten distributivni deo. Biće organizovani i kursevi za migrante u cilju njihovog uključivanja u savremeno srpsko i evropsko druĆĄtvo. Ovo će biti mesto relaksiranja pritiska stvorenog usled velikog broja migranata koji se nalaze u naĆĄoj okolini“, kazao je Lalić na konferenciji za novinare.

DrĆŸavni sekretar u Ministarstvu rada, zapoĆĄljavanja, boračka i socijalna pitanja Nenad IvaniĆĄević ocenio je da je zajedničkim naporima vladinog i nevladinog sektora u pruĆŸanju pomoći izbeglicama Srbija pokazala da je zemlja humanosti.

„Učinili smo sve ĆĄto smo mogli – ne samo tim vlade nego tim cele Srbije. Promenili smo sve ono ĆĄto je bila poruka prethodnih decenija da Srbija nije zemlja dobrodoĆĄlice“, kazao je IvaniĆĄević.

Ć ef predstavniĆĄtva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Ć oder rekao je da nove prostorije MiksaliĆĄta predstavljaju nastavak procesa započetog pre osam meseci koji je okupio sve one koji su ĆŸeleli da pomognu izbeglicama.

„MiksaliĆĄte je pokazalo da je cela Srbija pozitivno reagovala na izbegličku situaciju. Konsenzus vlade, nevladinog sektora i cele javnosti koji je ostvaren proĆĄlog leta predstavlja pravo čudo i treba ga slaviti. DrĆŸava ne moĆŸe i ne bi trebalo sama da radi na integraciji izbeglica, već je potrebno i angaĆŸovanje civilnog druĆĄtva“, kazao je Ć oder.

On je dodao da će UNHCR i druge specijalizovane agencije UN nastaviti da podrĆŸavaju drĆŸavne organe i nevladin sektor u humanom tretiranju izbeglica koje prolaze kroz Srbiju.

Predstavljajući program Mikser Festivala, koji će od 8. do 12. juna biti odrĆŸan u Savamali, kreativna direktorka te manifestacije Maja Lalić najavila je da će se festival baviti izbeglicama ali i drugim osetljivim grupama u druĆĄtvu.

„Imaćemo debatu o Romima kao večnim izbeglicama dok će program ‘Ćœenijalno’ biti posvećen ĆŸenama i njihovoj ulozi u savremenom druĆĄtvu“, kazala je Lalić.

Miksaliơte će raditi od 9.00 do 17.00 a nakon radnog vremena, taj prostor moći će da koriste nevladine organizacije.

Prethodne prostorije MiksaliĆĄta sruĆĄene su krajem aprila zbog projekta „Beograda na vodi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.