U trendu

NUNS: Apel medijima da ne otkrivaju identitet migranata

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na medije da u izveštavanju o izbeglicama iz sukobima zahvaćenih područja poštuju standarde novinarske profesije i posvete dužnu profesionalnu pažnju njihovoj zaštiti, odnosno da ne otkrivaju njihov identitet.

„U medijskim izveštajima ne bi trebalo, bez prethodnog pristanka izbeglica, otkrivati personalni identitet sagovornika koji beže od mobilizacije i otvoreno kritikuju političke i ratne neprilike u svojim zemljama“, navodi se u saopštenju NUNS-a. 

To novinarsko udruženje je podsetilo da su, zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, medijski tekstovi, fotografije i snimci planetarno dostupni, i ocenilo da je naročito važno voditi računa o zaštiti dece, koja su najugroženija.

„Zato skrećemo pažnju da bi izbeglice koje se fotografijom ili snimkom učine prepoznatljivim mogli da imaju ozbiljne probleme u matičnim zemljama. Takvi pojedinci bi mogli bi biti prepoznati i sankcionisani ukoliko se vrate u svoje sredine, a postoji rizik da zbog njihovih medijskih istupa stradaju i članovi njihovih porodica koji su ostali u svojim zemljama“, dodaje se.

NUNS je ukazao na slučaj britanskog novinara Šona Mekalistera u Siriji u čijem su računaru, nakon hapšenja, sirijske vlasti pronašle snimke koji su omogućili da dođe do hapšenja nekoliko njegovih sagovornika, uglavnom mirovnih aktivista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.