U trendu

NUNS: Skandalozna odluka REM-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas zabrinutost zbog odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da ne pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija zbog prenosa proslave godišnjice Srpske napredne stranke (SNS).

„Sasvim je jasno, po oceni NUNS-a, da REM nije postupio u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i stvorio osnov za sumnju da su članovi regulatornog tela zloupotrebili ovlašćenja kojima raspolažu“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Saveta REM-a Goran Karadžić izjavio je ranije danas da ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu, jer je setom novih medijskih zakona prestalo da važi opšte obavezujuće uputstvo za emitere.

„NUNS upozorava REM da se u članu 47 Zakona o elektronskim medijima jasno kaže da je pružalac medijske usluge, u skladu sa svojom programskom koncepcijom ‘dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje'“, navodi se u saopštenju.

NUNS je u saopštenju upitao „da li današnja odluka (REM) znači da je ubuduće dozvoljeno emiterima da bez ikakvih sankcija prenose stranačke skupove“.

Skup SNS prenosile su televizije Hepi, Pink i Studio B i NUNS je protiv njih ranije podneo prijave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar