U trendu

NVO osudile odnos Srbije prema rezoluciji o Srebrenici

Grupa nevladinih organizacija ocenila je danas da je „nedopustivo“ govoriti o predlogu rezolucije o Srebrenici na način na koji to čine vlasti u Srbiji.

„O postupcima srpskih vlasti dovoljno govori to što oni odbijaju, i što pregovaraju kao na pijaci, o nečemu što je poziv UN-a svim državama i narodima sveta da pamte genocid i da se potrude da se više nikad nigde ne dogodi ono što se dogodilo u Srebrenici 1995“, rečeno je na konferenciji za medije grupe NVO.

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, Hartefakt fonda, Fonda za humanitarno pravo, Žena u crnom, Kuće ljudskih prava i drugih organizacija iskazali su danas podršku akciji „Sedam hiljada“, kojom se 11. jula obeležava 20 godina od srebreničkog genocida.

„Ovom akcijom želimo da izrazimo saosećanje sa više od osam hiljada stradalih bosanskih Muslimana u enklavi Srebrenica i njihovim porodicama i da se usprotivimo sve češćim pokušajima osporavanja, relativizacije i opravdavanja srebreničkog genocida“, rekao je Đorđe Bojović iz Inicijative mladih.

Akcijom je predviđeno da sedam hiljada ljudi legne ispred zgrade Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića 11. jula, u spomen na žrtve masakra.

Na pitanje šta će uraditi ako tog dana bude zasedala Skupština, budući da su tada zabranjeni skupovi ispred parlamenta, aktivisti su rekli da smatraju da imaju pravo na slobodno okupljanje.

Predstavnici NVO kazali su da će uputiti poziv premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i poslanicima Narodne skupštine da podrže akciju, i pozvali građane da se pridruže, uzimanjem broja na sajtu www.sedamhiljada.rs.

Akciju Sedam hiljada podržavaju Hartefakt fond, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Civil Rights Defenders, Žene u crnom, YUCOM, Građanske Inicijative, Policy Centar, Helsinški odbor za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.