U trendu

O odlasku razmiĆĄlja 75 odsto lekara

Oko 75 odsto lekara u Srbiji razmiơlja ili je razmiơljalo o odlasku iz Srbije, rečeno je danas na okruglom stolu o migraciji zdravstvenih radnika iz zemalja zapadnog Balkana, na kome je ocenjeno i da je to rastući problem koji bi u narednim godinama u Srbiji mogao da ugrozi stabilnost sistema zdravstvene zaơtite.

Gubitak velikog broja angaĆŸovanih profesionalaca usled migracije utiče na dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga, a ujedno oteĆŸava i prenos znanja na mlađe lekare, zaključak je danas predstavljenog istraĆŸivanja „Migracija zdravstvenih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana – analiza uzroka.“

„Rezultati istraĆŸivanja su pokazali da je viĆĄe od 75 odsto zaposlenih lekara razmiĆĄljalo o odlasku iz zemlje. Taj procenat je joĆĄ veći – 81 odsto kod mladih do 35 godina“, rekla je saradnik na istraĆŸivanju u Srbiji, lekarka Maja Krstić.

Prema njenim rečima, osnovni razlozi zbog kojih zdravstveni radnici ĆŸele da odu u inostranstvo su loĆĄa ekonomska situacija i niska primanja, nemogućnost zapoĆĄljavanja, loĆĄi uslovi za rad i nedostatak perspektive. Dodala je i da zabrinjavaju i navodi ispitanika da su izloĆŸeni pretnjama, verbalnim napadima, kao i političkim pritiscima.

Motivi za odlazak u inostranstvo su atraktivnije plate, socijalni i drugi benefiti, profesionalno radno okruĆŸenje pogodnije za razvoj veĆĄtina, adekvatne zdravstvene tehnologije, ali i stabilnost i uredjenost zemlje, dodala je ona.

Na skupu je rečeno da je Lekarska komora Srbije od 2012. godine izdala oko 2.000 “potvrda o  dobroj reputaciji“ u cilju odlaska iz zemlje a da je u proĆĄloj godini najveći broj izdat lekarima opĆĄte prakse i specijalistima opĆĄte hirurgije, radiologije, interne medicine i anesteziologije.

Predsednica Regionalne komore Beograda Olga Popović rekla je da je od početka godine, u Beogradu izdato oko 250 potvrda za odlazak u inostranstvo.

“Pola su lekari opĆĄte prakse – početnici, a pola specijalisti. Oni uglavnom idu u Nemačku, a poslednjih mesec, dva, zahtevi se uglavnom odnose na istok – Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju“, rekla je Popović.

Na skupu je bilo reči i odlasku viĆĄe od 3.000 ĆŸena lekara u penziju paniranom za oktobar, od kojih je 2.700 sprecijalista, ĆĄto je Popović ocenila kao problem koji bi mogao da se reĆĄi tako ĆĄto bi nadleĆŸni prolongirali za pola godine i duĆŸe, njihov odlazak u penziju.U Srbiji je trenutno nezaposleno 8.696 medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara i svi su zainteresovani za odlazak u inostranstvo. Isto vaĆŸi i za 2.400 lekara opĆĄte prakse koji su evidentirani u Nacionalnoj sluĆŸbi za zapoĆĄljanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.