U trendu

Obama u Dalasu: Nismo toliko podeljeni koliko izgleda

Predsednik SAD Barak Obama odao je danas počast petorici policajaca koje je prošle nedelje ubio snajperista u Dalasu tokom protesta zbog policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Obama je istakao da SAD nisu toliko podeljene kao što izgleda u atmosferi rasnih tenzija i incidenata sa policijom.

„Došao sam ovde da kažem da treba da odbacimo očaj. Ovde sam da insistiram na činjenici da nismo toliko podeljeni kao što izgleda“, rekao je američki predsednik na ceremoniji Dalasu posle nedelje koja je potresla Ameriku. 

Obama je sa suprugom Mišel i uz bivšeg predsednika Džordža Buša došao da prisustvuje komemoraciji za petoricu policajaca koje je u četvrtak ubio snajperista posle mirnih demonstracija.

Majcak Džonson, dvadesetpetogodišnji Afroamerikanac, veteran koji je služio u Avganistanu, rekao je da je želeo da ubije bele policajce kao odgovor na to što je policija iste nedelje ubila dva crnca u američkim državama Luizijani i Minesoti. On je ubio pet i ranio sedam policajaca.

„Znam da je Amerikancima teško sada sa svim onim čemu smo prisustvovali protekle nedelje“, rekao je Obama i naveo drame koje su ses dogodile u te dve američke države, demonstracije širom zemlje zbog ubistva crnaca i kasnije ubistvo policajaca u Dalasu.

On je ocenio dogadjaje u Dalasu ne samo kao „akt ludog nasilja“ nego i „rasne mržnje“ i rekao da to ljude ostavlja razorene i besne

„Vidim šta je moguće kada uvidimo da smo mi jedna američka porodica. Svi zaslužujemo jednak tretman. Svi zaslužujemo isto poštovanje“, rekao je Obama i pitao se da li Amerika to može i da obezbedi.

Rekao je da nije naivan i da je vido kako duh jedinstva koji nastaje iz tragedije može malo po malo da se rasprši.

„Ako ne možemo da govorimo iskreno i otvoreno sa onima koji izgledaju drugačije od nas, ili koji imaju drugačiji stav, onda nikad nećemo moći da probijemo začarani krug“, rekao je on.

Na ceremoniji je odata pošta petorici ubijenih policajaca, koji su svi predstavljeni praznom stolicom na kojoj je bila savijena američka zastava i policijska kapa.

Obama je skratio svoj boravak u Španiji u okviru svoje oproštajne posete Evropi zbog dešavanja u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.