U trendu

Obeležava se Svetski dan higijene ruku

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava se danas na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, pod sloganom „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Stručnjaci ukazuju da je higijena ruku jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija koja ne košta mnogo, a značajno utiče na kvalitet zdravstvene usluge i omogućava velike uštede zdravstvenoj ustanovi i celokupnom društvu.

Ministarstva zdravlja ukazalo je da se higijenom ruku sprečava prenošenje mikroorganizama koji uzrokuju bolničke infekcije, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike.

Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbednost pacijenata, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je obezbedila novčana sredstva i u toku je velika akcija sredjivanja zdravstvenih ustanova uz pojačane epidemiološke i higijenske mere, podsetilo je Ministarstvo zdravlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.