U trendu

Obeležen Dan sećanja na progon Srba iz Hrvatske

Parastosom u Crkvi svetog Marka u Beogradu i polaganjem venaca na spomenik nastradalim od 1991. do 2000. godine u bivšoj Jugoslaviji danas je obeležen Dan sećanja na progon Srba u akciji „Oluja“ iz Hrvatske.

Prema rečima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, Srbi su danas jedini narod u Evropi koji ne može da se vrati u svoje domove zato što Hrvatska to ne želi.

„Prošla je 21 godina od ‘Oluje’ ali ne i bol za ubijenim, nestalim i za domovima. Danas se u Hrvatskoj ne poštuju ni elementarna prava Srba, poput prava na imovinu, na penziju ili staž“, rekao je Vulin novinarima nakon polaganja venca.

Prema njegovim rečima, danas će u Hrvatskoj opet biti pokliča „Za dom spremni“ i paradiranja u ustaškim uniformama.

„Niko ne želi da ratuje ali dok se ne promeni hrvatska politika, koja negira srpske žrtve i zagovara povratak ustaštva, kako da se nadamo da će odnosi biti bolji? Za mir je potrebno dvoje a za sukob samo jedan“, rekao je Vulin, podsećajući da za „zločinačku akciju ‘Oluja'“ niko u Hrvatskoj nije odgovarao.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kazao je da je cilj obeležavanja 5. avgusta podsećanje medjunarodne javnosti da su i Srbi imali velike žrtve tokom ratova 90-ih.

„Srbi su najveće žrtve sukoba s kraja 20. veka ali pojedini zapadni centri moći, kao i Zagreb, Sarajevo i Priština, zastupaju besmislenu tezu da su Srbi agresori. Pola miliona Srba je proterano iz Hrvatske, pola miliona iz BiH a više od 200.000 sa Kosova i Metohije. Do pomirenja i stabilnosti neće doći dok preuveličavaju svoje žrtve a umanjuju naše“, rekao je Linta.

Nakon parastosa i polaganja venaca okupljeni gradjani krenuće u šetnju do Sava centra u kojem će biti održana memorijalna akademija „I Srbi su žrtve“.

U centru Beograda danas u podne oglasile su se sirene, u znak sećanja na stradale i prognane Srbe pre 21 godinu u hrvatskoj akciji vojnoj akciji Oluja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar