U trendu

Obeležen Medjunarodni dan maternjeg jezika

Srbija je posvećena očuvanju jezičkog nasledja, ali je svesna da još mnogo toga treba da se uradi na negovanju upotrebe jezika nacionalnih manjina, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je je na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu, povodom Medjunarodnog dana maternjeg jezika, rekla da u Srbiji živi 30 zajednica koje govore različitim jezicima i da je u 42 lokalne samouprave u službenoj upotrebi 11 jezika.

Paunović je dodala i da je u školskoj godini 2014/2015 omogućeno celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina za oko 42.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a za oko 7.000 organizovano je izučavanje matrenjih jezika, sa elementima nacionalne kulture.

„Sve ovo pokazuje posvećenost Republike Srbije očuvanju jezičkog nasledja, ali želimo da istaknemo da smo svesni toga da je pred nama u ovoj oblasti još puno posla“, rekla je Paunović. 

Ona je izrazila nadu da će kancelarija sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina uspeti da uradi taj posao na najbolji i najefikasniji način.

Paunović je podsetila da je Srbija ratifikovala 2006. godine Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, čime je preuzela obavezu zaštite deset manjinskih jezika.

Povodom Medjunarodnog dana maternjeg jezika uručene su zahvalnice za 41 medij, medju kojima su i agencija Beta i portal Euraktiv Srbija, za medijski doprinos u promovisanju ljudskih i manjinskih prava u 2015. godini, a uručene su i zahvalnice za medije koji su pratili rad nacionalnih saveta nacionalih manjina i izveštavali na jezicima nacionalnih manjina.

UNESKO je obeležavanje medjunarodnog dana maternjeg jezika uveo 1999. godine, kako bi sprečio nestajanje pojedinih jezika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.