U trendu

Obeležena 209. godisnjica boja na Mišaru

U selu Mišar kraj Šapca danas je obeležena 209. godišnjica bitke na Mišaru u kojoj je srpska vojska, pod vođstvom Karađorđa, u Prvom srpskom ustanku pobedila turske snage.

Na spomen obeležje mišarskim junacima položeni su venci i odata počast tokom državne ceremnije, koju je predvodio pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović.

Vence su položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Šapca i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Popović kao i predsednik skupštine grada Šapca Slobodan Mirković su poručili da je zajednička obeveza svih čuvanje sećanja na mišrske junake.

„Naša obaveza kao potomaka jeste da se sećamo svih koji su dali najvrednije – svoje živote, da bismo mi danas živeli u miru“, rekao je Mirković, objavljeno je na sajtu grada Šapca.,

On je rekao i da je poštovanje istorije i obeležavanje velikih pobeda je civilizacijska potreba podsetivši da su na Mišaru pre 209 godina srpski seljaci pobedili Otomansku vojsku i započeli modernu istoriju srpske države.

Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem i ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tada odneli pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

U centru sela Mišar, kod Šapca 1906, povodom obeležavanja stote godišnjice boja na Mišaru, podignut je spomenik, a u narednom periodu i zdanje muzeja sa postavkom koja prikazuje boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike te bitke…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.