U trendu

Obeleženo 75 godina od zločina nad civilima

Kod spomenika obešenim rodoljubima na beogradskom trgu Terazije danas su položeni venci i odata pošta stradalima, povodom 75. godišnjice zločina nad civilima u Drugom svetskom ratu.

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je istakao da Srbija neće dozvoliti reviziju istorije i da budu zaboravljeni zločini nad srpskim narodom.

On je rekao i da je 75 godina premalo vremena da bi taj veliki zločin bio zaboravljen i da bi se izmešale istorijske uloge „da se više ne bi znalo ko je žrtva a ko dželat“.

„Nećemo dozvoliti da se i jedan zločin koji je učinjen našem narodu zaboravi i relativizuje i gurne negde u stranu“, rekao je Vulin dodavši da iz dogadjaja u prošklosti izvlačimo pouku za budućnost.

On je rekao i da je Srbija ponosna na držanje svog naroda tokom ratova i da srpski narod nikada nije izabrao pogrešnu stranu.

„Ponosni smo na držanje heroja koji su uvek znali da je sloboda vrednija od života.Srpski narod nikada nije izabrao pogrešnu stranu, nikada nije ugrozio ničiju drugu slobodu ali je bio spreman da brani svoju“, rekao je Vulin.

Na Spomenik stradalima vence i cveće su položili zamenik gradonačelniak Beograda Andrej Mladenović, predstavnici udruženja koja neguju oslobodilačke tradicije i gradani.

Na Terazijama 17. avgusta 1941. godine nemačke okupacione vlasti obesile su na stubove javne rasvete petoricu Beogradjana optuženih za pružanje otpora.

Tada su ubijeni radnik Jovan Janković, zamljoradnici Ratko Jević i Velimir Jovanović, radnik Svetislav Milin i učenik Milorad Pokrajac.

U spomen na sugradjane, grad Beograd je na Terazijama kod Igumanovljeve palate, 1983. postavio Spomenik obešenim rodoljubima, delo akademskog vajara Nikole Jankovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.