U trendu

Obradović (NUNS): Vučić preuzeo ovlašćenja koja mu ne pripadaju

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da taksa za javne servise nije u nadležnosti Vlade Srbije i da je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o visini takse, preuzeo deo ovlašćenja koja mu ne pripadaju i time povredio zakon.

„Odluka koju nam je saopštio Aleksandar Vučić da će taksa biti 150 dinara nije u skladu sa zakonom“, rekao je Obradović za agenciju Beta.

On je dodao da je premijer prevideo član 37 Zakona o javnim medijskim servisima u kome se kaže da odluku o utvrdjivanju visine takse zajednički donose upravni odbori Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV).

„Premijer je i ovog puta preuzeo na sebe deo ovlašćenja koja mu ne pripadaju i time učinio povredu zakona“, kazao je Obradović.

Vučić je 11. novembra rekao da će država za RTS i RTV izdvojiti četiri milijarde dinara i da će pretplata od 150 dinara biti obavezna od 1. januara.

On je dodao da je odluka da se smanji pretplata sa 500 na 150 dinara doneta zbog loše finansijske situacije penzionera, ali i bojazni da bi naplata bila slaba.

Zakonom o javnim servisima, usvojenim prošle godine, predvidjeno je da država od 1. januara 2016. prestane da finansira javne servise i da se ponovo uvede taksa čiju visinu odredjuje upravni odbor. Upravni odbor RTS-a krajem juna utvrdio je da će taksa iznositi 500 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)