U trendu

Obustava postupka ne znači opraštanje duga

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da nisu tačne informacije da su beogradsko preduzeće Infostan i Telekom oprostili dugovanja velikom broju gradjana, niti da je te podatke iznela pomoćnica ministra pravde Nela Kuburović.

List „Politika“ preneo je danas da je na sastanku predsednika sudova u Novom Sadu dogovoreno da će biti obustavljeno najmanje 650.000 od ukupno milion i po svih izvršnih predmeta pred sudovima u Srbiji, kao i da je Nela Kuburović rekla da je Telekom odlučio da u 300.000 predmeta nastupi obustava, a da će u Beogradu nastupiti obustava u više 350.000 predmeta Infostana.

Ministarstvo je navelo da su, u skladu sa novim Zakonom o izvršenju i obezbedjenju, izvršni poverioci imali rok do 1. jula da se izjasne da li žele da se njihovi postupci nastave pred sudom ili da se predmeti dodele u rad javnim izvršiteljima i da će postupak biti obustavljen u onim predmetima u kojima se izvršni poverioci nisu izjasnili.

„Medjutim, obustava postupka ne podrazumeva ‘opraštanja duga’, jer postoji veliki broj sudskih predmeta u kojima su dužnici već platili dug, ali koje sud nije ‘rasknjižio’, odnosno označio rešenim, ili poverioci nisu ranije o tome (da je njihov dug naplaćen) obavestili sud. Takodje, do obustave može da dodje i ukoliko su poverioci u medjuvremenu prestali da postoje ili su dužnici umrli, a naslednici nisu poznati“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, istina je da će doći do obustave u prinudnoj naplati duga u odredjenom broju predmeta, a konačan i tačan broj predmeta biće poznat nakon što se statistički urede evidencije sudova o izjašnjenjima izvršnih poverilaca, odnosno do kraja jula 2016. godine.

Beogradsko javno-komunalno preduzeće Infostan saopštilo je danas da nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja i da dugovanja za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012. godine neće biti oproštena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.