U trendu

Očekujemo da Austrija doprinese smirivanju tenzija u regionu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beču da očekuje da će Austrija nastaviti da podržava evropske integracije Srbije i da će doprineti smirivanju tenzija u regionu.

„Očekujemo i dalje podršku Austrije kada je reč o evropskim integracijama Srbije i za otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima s EU u toku ove godine“, izjavio je Dačić pošto je razgovarao s austrijskim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom.

Šef srpske diplomatije je u posetu Austrije otišao s premijerom Aleksandrom Vučićem, koji će se sastati i s austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

Dačić je rekao da se Srbija nada se i da će Austrija „doprineti smirivanju napetosti u regionu“, a da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu i da će biti faktor stabilnosti u regionu.

„Vučić je samim tim što smo svega dan posle izbora nove vlade ovde u Austriji pokazao koliko je za nas važna uloga i Austrije i ministra Sebastijana Kurca kada je reč o regionalnim odnosima“, izjavio je Dačić.

Austrija je, takodje, veoma značajan ekonomski partner Srbije, rekao je Dačić i dodao da je trgovinska razmena dveju zemalja prošle godine bila 800 miliona evra, a da je cilj da dostigne milijardu evra.

Jedna od tema razgovora bila je i migrantska kriza. Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da saradjuje u toj oblasti i da će pratiti evropski odgovor na to pitanje.

„Ne možemo da dozvlimo da Srbija bude na nekin način žrtva nepostojanja jedinstvene evropske politike“, kazao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.