U trendu

Od 1. oktobra cene gradskog prevoza niže od pet do 40 odsto

Gradsko veće Beograda usvojilo je na današnjoj sednici Pravilnik o tarifnom sistemu u javno-linijskom prevozu putnika na teritoriji glavnog grada, kojim se uvodi jedinstveni integrisani tarifni sistem sa četiri zone dok će cene karata biti niže od pet do 40 odsto.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, usvajanjem novog Pravilnika, ukinuta su dva nezavisna tarifna sistema, ITS1 i ITS2, koja su do sada funkcionisala.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, smanjenje cena gradskog prevoza najviše će osetiti građani prigradskih naselja.

„Ti ljudi su do sada bili diskriminisani. Nismo mogli da dozvolimo da naši sugrađani iz tih delova grada i dalje plaćaju nerazumno visoke cene prevoza“, rekao je Mali i dodao da će građani uskoro imati mogućnosti za plaćanje prevoza putem mobilnih telefona, ukoliko zaborave bus–plus karticu, kao i preko platne kartice na validatoru u vozilu.

On je napomenuo i da se na celoj teritoriji grada uvodi vremenska karta, koja je do sada važila samo u zoni ITS1 kao i da se uvode dnevne karte za četiri zone, koje su do sada važile samo u zoni ITS1.

Izmene pravilnika će se primenjivati od 1. oktobra, dok će plaćanje platnim karticama biti kasnije uvedeno.

Cenovnik će se primenjivati od 25. septembra kada počinje prodaja mesečnih dopuna za oktobar.

Gradonačelnik je dodao da je prošle nedelje raspisan javni poziv za izbor privatnih autoprevoznika, koji će voziti građane narednih deset godina, a čiji autobusi moraju biti crvene boje i biti opremljeni bežičnim internetom, video nadzorom, klima uređajem, brojačem putnika.

Mali je kazao i da će se do kraja oktobra, na ulicama naći 30 novih autobusa javnog prevoza, nakon čega će grad pokrenuti nabavku još 20 solo autobusa i pet električnih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.