U trendu

Od 1. septembra jače kontrole ulica gde se kreću deca

Od 1. septembra počeće pojačana kontrola saobraćaja na svim putevima i u ulicama gde se najčešće kreću đaci, izjavio je danas načelnik saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Rebić je rekao da to znači da jedan sat pre početka i posle završetka nastave, policijski službenici obavljaju interventno regulisanje, ali i sankcionišu sve vozače koji čine prekršaje, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine i neustupanje prvenstva prolaza pešacima.

Saobraćajna policija uoči početka školske godine sa predstavnicima lokalne samouprave sagledava stanje saobraćajne signalizacije u blizini osnovnih škola i pokušava da nađe najoptimalnija rešenja, istakao je Rebić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj i bezbednost Saša Stojanović je, gostujući u istoj emisiji, rekao da je, prema rezultatima istraživanja, od 2012. do 2014. godine bilo 37-oro dece, koja su nastradala u saobraćajnim nezgodama.

Stojanović je ukazao da „taj broj predstavlja u odnosu na ranije godine opadajući trend“.

„Međutim, ako ga posmatramo kao deo učešće u ukupnom odnosu poginulih u saobraćajnim nezgodama, on je još uvek visok i on na neki način pokazuje da mi još uvek nismo uspeli da uspostavimo sistem bezbednosti i zaštite dece u saobraćaju“, istakao je Stojanović.

On je dodao da najveći procenat dece u saobraćajnim nesrećama strada u putničkim vozilama, a nakon toga kao pešaci i biciklisti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.