U trendu

Od 18 kandidata za sudije većina iz Beograda

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je usvojio liste sa imenima 18 kandidata za sudije Ustavnog suda koje su predložili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica parlamenta Maja Gojković.

Tokom rasprave na sednici niko nije osporavao stručnost preloženih kandidata, ali je poslanik Petar Petrović (Jedinstave Srbija) ukazao da je više od 70 odsto predloženih kandidata iz Beograda.

„Od 18 predloženih kandidata njih više od 70 odsto je iz Beograda, a po jedan, čini mi se iz Sevojna, sa Palića, iz Novog Pazara i Pančeva“, zapitavši da li je moguće da van Beograda nema kvalitetnih sudija.

On je napomenuo da ne želi da osporava stručnost bilo kog kandidata.

„Ne želeći da osporavam bilo kog kandidata, pitao bih da li je moguće da se sva pamet slila u Beograd“, rekao je Petrović.

Član Odbora iz Socijalističke partije Srbije Nedjo Jovanović je takodje rekao da ne želi da osporava bilo kog od predloženih kandidata, ali je ukazao na to da neki od njih ne dolaze iz pravosudja.

„Žao mi što nema više kandidata koji su iz pravosudja“, rekao je Jovanović.

Usvojen je predlog kandidata za sudije Ustavnog suda koji je podneo predsednik Nikolić kao i Predlog za utvrdjivanje liste kandidata za sudije Ustavnog suda koje imenje predsednik Republike, a koji je podnela predsednica parlamenta.

Nikolić je predložio osam kandidata a Gojkovićeva njih deset.

Maja Gojković je prethodno dostavila parlamentu listu od deset kandidat za sudije Ustavnog suda sa koje predsednik Srbije treba da imenuje pet.

Na sajtu Skupštine navedeno je da su kandidati sudija Ustavnog suda Katarina Manojlović Andrić, profesori na Kriminalističko-policijskoj akademiji Dragana Kolarić i Tijana Šurlan.

Na listi su i predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Jasminka Obućina, advokat iz Beograda Dušan Ignjatović.

Zatim profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“ Tamaš Korhec, zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović i javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović.

Predlog kandidata, pošto je prošao danas kroz skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i plenum, biće upućen predsedniku Srbije koji treba da imenuje pet od predloženih deset sudija.

Rad Ustavnog suda Srbije biće blokiran ukoliko do sredine decembra ne bude izabrano devet novih sudija, umesto sadašnjih kojima ističe devetogodišnji mandat ili je istekao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar