U trendu

Od astme boluje 10 odsto odraslog stanovništva

Oko deset odsto stanovnika Srbije starijih od 18 godina boluje od astme a ta bolest je i dalje jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva u svetu, saopšteno je danas.

U saopštenju Gradskog zavoda za plućne bolesti Beograda, navodi se da u Srbiji oko osam odsto dece boluje od te bolesti.

„Iako je ovo neizlečiva bolest, može da se drži pod kontrolom i ne mora da utiče na kvalitet života pacijenta“, navodi se u saopštenju izdatom u susret Svetskom danu astme, koji se obeležava 3. maja. 

Dodaje se da je astma jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva i da od nje u svetu boluje oko 334 miliona ljudi, a broj obolelih iz godine u godinu naglo raste.

„Istraživanja koja su radjena u svetu pokazala su da gotovo polovina lečenih pacijenata obolelih od astme ostaje nekontrolisana, a samo 20 odsto pacijenata imalo je kontrolisanu astmu. Više od 50 odsto pacijenata nije uzimalo inhaler svakodnevno kako im je propisano, dok je 92 odsto ispitanika bilo sigurno da dobro kontroliše svoju astmu“, dodaje se u saopštenju zavoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.