U trendu

Od donacije iz Kanade Institut za majku i dete obnovio više odeljenja

Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Djuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uredjenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme.

Do sada je utrošeno 432.000 evra u obnovu odeljenja koja se nalaze na prvom i trećem spratu, a za dve nedelje očekuje se da stigne i ostatak novca kako bi se radovi nastavili.

Obnovljene i sveže okrečene prostorije danas su obišli rodjaka donatora Jelica Radosavljević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Instituta Radoje Simić.

Jelica Radosavljević je u ime svojih preminulih rodjaka odlučila da se novac donira Institutu, jer je prethodno imala pozitivna iskustva za medicinskim osobljem ove ustanove.

„Ja sam oduševljena kako ovo sada izgleda, bolje je nego što sam očekivala. Sve je ispalo baš onako kako bi moji ujak i ujna želeli“, kazala je ona.

Zadovoljan je i ministar zdravlja, koji smatra da su sada za lečenje dece stvoreni uslovi kao u svim evropskim bolnica, a pritom se nije manipulisalo sredstvima i novac nije otišao u nepoznatom pravcu.

„Ovo je dobar primer, poštovani su svi standardi koji važe u savremenom zdravstvu“, kazao je Lončar.

Direktor Instituta za majku i dete istakao je da su svi radovi obavljeni transparentno, a tako će biti i do samog kraja.

„Planiramo obnovu odeljenja patologije, rekonstrukciju laboratorije, kao i nabavku nove opreme“, rekao je Simić.

Pored donacije Djura i Ilinke Trifunović sredstva za Institut za majku i dete uložilo je i Ministarstvo zdravlja, pa je sa 12 miliona dinara uloženo u obnovu toaleta, a obnovljena su i odeljenja za Humanu reprodukciju i očna ambulanta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.