U trendu

Od sutra jefitiniji gas za domaćinstva

Cena prirodnog gasa u Srbiji od sutra će biti niža u proseku za 11,2 odsto za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje, objavila je Agencija za energetiku Srbije.

Kako je navela agencija,  gas za domaćinstva biće u proseku jeftiniji za 10,5 odsto, odnosno za 5,3 dinara (bez PDV) po kubnom metru.

To će biti drugo snižavanje cena gasa u ovoj godini, pošto je 1. juna gas pojeftinio u proseku za 5,4 odsto za sve kupce na javnom snabdevanju, a za domaćinstva za 5,1 odsto ili 2,7 dinara (bez PDV) po kubnom metru.

Nakon julskog pojeftinjenja, prosečan mesečni račun za domaćinstva sa PDV-om biće za oko 390 dinara manji. U prošloj godini gas je kupovalo 225.000 domaćinstava, koja su u proseku trošila po 795 kubnih metara gasa godišnje.

Pojeftinjenje gasa je posledica usklađivanja sa cenama derivata nafte na osnovu kojih se određuje uvozna cena prirodnog gasa, kao i promene kursa američkog dolara. Uvozna cena gasa za region se usklađuje kvartalno sa kretanjem cena derivata cena nafte u proteklih devet meseci.

U Srbiji oko 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000, ima priključak na gas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar