U trendu

Odata pošta poginulim radnicima RTS-a

Kod spomenika „Zašto“ u tašmajdanskom parku danas su položeni venci radnicima Radio-televizije Srbije stradalim tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Vence su položili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, članovi porodica, kolege i prijatelji poginulih radnika RTS-a.

Vršilac dužnosti direktora televizije Ilija Cerović rekao je da je bombardovanje RTS-a prvi slučaj u istoriji da se protivno demokratiji i običajima rata ubije 16 ljudi.

On je istakao da je to „mrlja na obrazu Srbije, jer je malo učinila da se to spreči“.

„Znamo ko ih je ubio, ali ne i zašto. Do kada da tražimo od vlasti, da se potraga za pravdom okonča“, rekao je Cerović.

U ime zaposlenih na RTS-u, Dejan Šuković zahvalio je prisutnima i dodao da je pored poginulih te noći, veliki broj ljudi stradao od posledica bombardovanja.

„Svi oni zaslužuju da se ovde dodje i da im se poklonimo. Apelujem na sve da ovo ne zaborave, kako se ne bi ponovilo“, rekao je Šuković.

Pored brojnih kolega i članova porodica, koji su polagali vence i palili sveće, prisustvovali su i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, novinarka Olivera Kovačević, državni sekretar Saša Mirković i predstavnici grada.

Radnicima RTS-a minutom ćutanja i polaganjem venaca i noćas u 02.06 kod spomenika „Zašto“ poštu su odali porodica, prijatelji i kolege.

Brat nastradalog Siniše Medića, Miroslav Medić zahvalio je okupljenima što čuvaju sećanje na poginule radnike RTS-a.

„Moje kolege su časno obavljale svoj posao. Njihov jedini zadatak bio je da iz ove zgrade pošalju korektnu sliku i ton. Nisu se bavili uredjivačkom politikom RTS. Neko drugi ko je trebalo da iz zaštiti, to nije uradio. Pitamo se i danas zašto?“, rekao je Medić.

Majka nastradalog Nebojše Stojanovića rekla je da su sve porodice nastradalih i danas na neki način obeležene i ostale u svojoj tuzi.

NATO je 23. aprila 1999. godine u 02.06 bombardovao RTS u Aberdarevoj ulici u Beogradu sa dva projektila, a poginulo je 16 zaposlenih te medijske kuće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.