U trendu

Odavanje počasti na Francuskom vojom groblju u Beogradu

Na Francuskom vojnom groblju u Beogradu polaganjem venaca i intoniranjem himni Srbije i Francuske obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 1918.

Počast kod spomenika na tom groblju odali su francuska ambasadorka Kristin Moro, američki ambasador Kajl Skot, kanadski ambasador Filip Pinington i nemački ambasador Aksel Ditman.

Vence su položili i predstavnici Udružeja francusko-srpskog prijateljstva.

Francuska ambasadorka podsetila je da je ceremonija organizovana u čast žrtava koje su poginule u borbama od 1916. do 1918. na teritoriji Srbije.

Ona je kazala da je dirnuta time što su svečanosti prisustvovali brojni gradjani i zvaničnici, a kao posebno važno istakla je i prisustvo predstavnika onih zemalja koje nisu bile saveznice u Prvom svetskom ratu. 

Prema rečima Moroove, današnji praznik i ceremonija upriličena tim povodom predstavlja dokaz prijateljstva Srbije i Francuske.

U Srbiji je danas državni praznik povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se u zemlji obeležava od 2012. godine.

Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.