U trendu

Odbor usvojio amandmane za opstanak nacionalnih penzija

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje usvojio je danas amandmane na predlog zakona iz ove oblasti koji bi trebalo da spreče ranije najavljivano ukidanje nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi, koja su u javnosti poznatija kao „nacionalna penzija“.

Odbor je usvojio amandman kojim se ukida član sedam koji je predvidjao ukidanje ovog priznanja. Usvojen je i amanadman koji bi trebalo da omogući da svi koji su ranije stekli to pravo i dalje zadrže.

Nakon apela premijera Aleksandra Vućića da se nacionalne penzije ne ukidaju, amandman su podneli predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke.

Poslanici opozicije i sama predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović podsetili su da su ovakvi predlozi ranije stigli iz opozicionih stranaka, ali da oni nisu prihvaćeni, već da su tek nakon reakcije premijera usvojeni amandmani vladajuće partije.

Marjanovićeva je iznela i svoj, kako je navela, lični stav da sam predlog zakona ima toliko manjkavosti da ga treba potpuno povući iz procedure.

„Ovo pokazuje neozbiljan odnos vlade i činjenicu da su u poslednjem trenutku uvideli probleme koji postoje u zakonskom predlogu“, kazala je Marjanovićeva i ocenila da je ovo jedan od najgorih predloga novih propisa poslednjih godina.

Poslanica Srpske napredne stranke Dušica Stojković obrazlažući amandmane istakla je da SNS želi da podrži kulturu i njene istaknute poslenike.

„Oni ne treba da ispaštaju zbog grešaka iz prethodnog perioda“, kazala je ona.

Sednica skupštinskog odbora počela je sa tri sata zakašnjenja, jer su se čekala mišljenja vlade na oko 80 amandmana koji su podneti na predlog izmena i dopuna Zakona o kulturi. 

Poslanici bi nakon što je odbor usvojio amandmane trebalo da počnu raspravu o ovom zakonskom predlogu.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Najavu ukidanja ovog priznanja kritikovao je ranije Nacionalni savet za kulturu, navodeći da ga ne treba ukidati, već revidirati i dosledno sprovoditi kriterijume za njegovu dodelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.