U trendu

Odalović: Državama se daju svi kulturni spomenici, a Kosovo to nije

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da očekuje da se na dnevni red sednice Izvršnog odbora Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacije (Unesko) ne uvrsti rasprava o prijemu Kosova u tu organizaciju.

Odalović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, ocenio da se pokušava da se Kosovo posredno prizna kao država kroz članstvo u svetskim organizacijama.

„Državama, što Kosovo nije, daju se svi kulturni spomenici. Ja se nadam da će politika biti u drugom planu, da će prevladati ono što je Unesko“, kazao je Odalović.

On je dodao da smatra da srpska kulturna baština na Kosovu treba da bude predmet pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Kako je naveo, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN policija Srbije može da se vrati na Kosovo u određenm broju, a „naročito da čuva srpske manastire“.

„Ono što se dogodilo 2004. godine pokazalo je da međunarodna zajednica nije odgovorila zadatku i dozvolila je da se tada razaraju najveći kulturni spomenici. Samo su Italijani odbranili Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane. Sliku iz Podujeva (na kojoj mladić u neredima pokušava da skine krst sa crkve), koja govori sve, treba ponavljati“, rekao je Odlović.

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić kazao je da Srbi u kosovskim institucijama mogu samo da rade na donošenju boljeg zakona o kulturnom nasleđu, jer je, kako je naveo, prethodni bio užasan, ukidao je Srpsku pravoslavnu crkvu i poznavao samo pravoslavnu crkvu, tako da SPC nije imala ingerencije nad svojom imovinom.

„Kako neko ko je do juče palio srpske crkve može danas da se brine o njima“, upitao je Marić gostujući na RTS-u.

On je, govoreći o briselskim pregovorima, kazao da Priština ne poštuje dogovor o ZSO i da to pravda neredima u skupštini, a da je srpska strana počela da radi na izradi statuta ZSO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.