U trendu

Odlazak Dijane Vukomanović udarac za Dačića

Politički analitičari ocenili su danas da bi odlazak Dijane Vukomanović iz Socijalističke partije Srbije (SPS) mogao da bude težak udarac za lidera socijalista Ivicu Dačića, kao i veliki ispit za njegov autoritet i snagu i SPS-u.

Urednik Nedeljnika Nenad Čaluković rekao je za portal Komentar-pres (komentarpress.net) da je izlazak Dijane Vukomanović iz SPS-a prva javna posledica bunta značajnog broja socijalista koji su bili protiv ostanka SPS u vladi Aleksandra Vučića ili onih koji nisu namireni nekom ozbiljnijom državnom funkcijom.

On je rekao da se čini da je Dijana Vukomanović očekivala da dobije neki resor, verovatno u prosveti, a kako se to nije desilo njeno strpljenje „za visokim pozicijama se istrošilo.

„Poslednji incidenti u stranci u kojima izgleda nije dobila Dačićevu zaštitu prelili su njenu čašu nezadovoljstva. Ovo bi mogao da bude težak udarac za Dačića, jer je Dijana važila za njegovog čoveka od poverenja. On je Dijanu praktično doveo u SPS, a pisala je i stranački program. U svakom slučaju, Dačić bi prvi put trebalo da bude zabrinut“, rekao je Čaluković.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić rekao da je da bilo očekivano da neko „povuče nogu“, ali da nije bili očekivano da to bude Dijana Vukomanović.

„Videćemo da li je to početak većih turbulencija u SPS ili izolovan slučaj. Svakako, veliki ispit za autoritet i snagu Ivice Dačića u SPS“, rekao je Pejić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.