U trendu

Odlikovanje Šešelja štetno za SPC

Centar za istraživanje religije, politike i društva izrazio je juče zabrinutost i nezadovoljstvo zbog odlikovanja koje je mitropolit Amfilohije dao predsedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju, jer prema njihovom mišljenju ta odluka „nanosi štetu ugledu Srpske pravoslavne crkve i vređa osećanja žrtava pogubne Šešeljeve politike devedesetih godina“.

„Verujemo da je Amfilohijev akt jednostran i da isti ne dele svi članovi Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda, te da ne oslikava zvaničan stav SPC, ali izražavamo zabrinutost i nezadovoljstvo povodom odlikovanja Vojislava Šešelja“, navodi se u saopštenju Centra.
U saopštenju se navodi da Šešelj politiku kojuje vodio 1990-ih godina „ništa manjim intenzitetom zastupa i danas“ i da Centar smatra da mu je u ovom trenutku mnogo potrebniji obred jeleosvećenja (molitve za ozdravljenje bolesnika) i pokanja jer je njegovo fizičko i duhovno zdravlje narušeno.

„Nije mu potrebno duhovno blagosiljanje politike netrpeljivosti i šovinizma sa kojom Šešelj i dalje nastupa. Ovo je nepotreban, štetan, nadasve provokativan i skandalozan akt“, navodi se u saopštenju Centra.

U saopštenju se dodaje da je Centar primetio da su nacionalizam, religija i svakodnevni politički populizam izmešani, te da to predstavlja ustaljenu matricu javnog delovanja pojedinih srpskih vladika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.