U trendu

Odluka da ne bude izbora razumna

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je odluka da u 2016. godini ne bude vanrednih parlamentarnih izbora mudar i razuman potez.

„Nisu nam potrebni (izbori) jer zemlja napreduje i uspeva na mnogim poljima dok su popularnost SNS i (Aleksandar) Vučića u Srbiji toliko veliki da nema šta da se proverava“, rekao je Nikolić za Blic povodom navoda premijera da ne bi trebalo da bude vanrednih parlamentarnih izbora i da ne vidi razloga za to.

Nikolić je kazao da se nikada nije zanosio time da može da odlučuje da li će vanrednih izbora biti ili ne, ali da je njegov stav da izbori ne treba da se održe.

On je istakao da je predsednik vlade taj koji odlučuje i koji može da menja ministre za koje misli da nisu zadovoljili kriterijume što može da uradi i rekonstrukcijom.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Nikolć je kazao da se na tome mora insistirati, jer se u suptornom dovodi u pitanje nastavak pregovora sa Prištinom.

„Kad budemo potpisivali pravno obavezujući dokument u okviru poglavlja 35, u pregovorima sa EU, tada ćemo morati da pitamo i naš Ustavni sud. Šta ako nam obori nešto, hoće li EU reći moraju da se poštuju njegove odluke ili je za sve odnose Srbije i Prištine merodavan Ustavni sud Prištine? Tu će Eu biti na ispitu“, kazao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja o predsedničkim izborima, on je rekao da je ubedjen da bi pobedio i bez podrške SNS.

Kako je naveo, istraživanje od pre godinu dana pokazuje da uživa poverenje naroda, ali da se nikad ne bi kandidovao ukoliko ne bi bio kandidat SNS.  

Govoreći o policijskoj akciji „Rezač“, Nikolić je kazao da ne bi valjalo da se za godinu ili dve pokaže da nema dokaza protiv uhapšenih, ali da ni tada ne bi verovao da je bio u pitanju samo politički progon, već nesposobnost tužilaštva.

„Ovde nikada nijedan tužilac nije odgovarao, ako sud za njegov predmet ustanovi da nema osnova donese oslobadjajuću presudu ili predmet zastari nije čak ni prebačen na nižu funkciju, a kamoli šta drugo“, naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je kazao i da mu nije jasno zašto hapšenja moraju da budu tako masovna i akcija bombastična, i zašto se preuzima manir Demokratske stranke da se hapsi uz kamere.

Govoreći o izboru za generalnog sekretara UN, predsednik Srbije je kazao da ne bi podržao Vuka Jeremića, zbog izjave o glasanju o primanju Kosova u Unesko.

Na pitanje o tome koga bi stavio na poligraf, Nikolić je rekao da poligraf nije sredstvo koje on priznaje, a ni sredstvo koje priznaje zakon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.