U trendu

Odluka o eventualnom vraćanju migranata ne odnosi se na Srbiju

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da se odluke pojedinih zemalja o eventualnom vraćanju migranata ne odnose na Srbiju jer nije članica Evropske unije.

„Nismo potpisnici Dablinskog sporazuma i nismo članica EU, pa se to na nas ne odnosi“, kazao je Vulin novinarima prilikom obilaska prihvatnog centra za migrante i izbeglice u Adaševcima kod Šida.

Vulin je rekao da je Srbija potpisala sporazume o readmisiji, ali da migranti nisu sastavni deo toga, već da se ti sporazumi odnose na srpske državljane koji bez prava borave u zemljama EU i da oni mogu da se vrate u Srbiju.

Vulin je apelovao na sve zemlje na migrantskoj ruti da ne donose posebne odluke već da se pridržavaju zajedničkih dogovora.

„Srbija će se ponašati i poštovati dogovor kao i svaka druga zemlja na migrantskoj ruti“, kazao je Vuln.

Prema njegovim rečima, ukoliko zemlje na migrantskoj ruti odluče da ne puštaju državljane iz pojedinih zemalja to neće činiti ni Srbija, ali svako ima pravo da zatraži azil u samoj Srbiji.

„Bilo ko iz Maroka, Bangladeša ili Sirije ima prava da zatraži azil u Srbiji i njegov zahtev će biti razmotren“, kazao je Vulin i dodao da Srbija ne može bilo koga da pošalje nekoj drugoj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar