U trendu

Odluka o poništavanju doktorata Beljanskom je tragikomična

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je danas da je veoma zabrinut zbog rešenja kojim je dekan Pravnog fakulteta poništio doktorat novosadskom advokatu i bivšem predsedniku Advokatske komore Vojvodine Slobodanu Beljanskom i nazvao tu odluku „tragikomičnom“.

CEPRIS je u saopštenju ocenio da je u pitanju presedan koji neće ostati bez odgovarajuće reakcije akademske i opšte stručne javnosti.

„Jer, znanju i ugledu koje ima Slobodan Beljanski titula doktora pravnih nauka ne može mnogo dodati, a još manje oduzeti. Na gubitku može da bude samo institucija koja to pokušava da ospori, ali i čitavo društvo koje se na taj način odnosi prema, u današnje vreme, tako retkim pojedincima“, piše u saopštenju.

Dodaje se da nije jasno šta je motivisalo članove Katedre za krivično pravo da podnesu inicijativu za ocenu zakonitosti procedure sticanja naučnog stepena doktora pravnih nauka Slobodana Beljanskog, iako su i sami učestvovali u donošenju odluke Nastavno-naučnog veća koja je predstavljala osnov za zakazivanje odbrane doktorske disertacije iz 2001. godine.

Ocenjuje se da je nemoguće ne primetiti vremensku podudarnost donošenja rešenja o poništavanju doktorata s predmetima u kojima Beljanski zastupa osobe koje vode postupke protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

„Univerzitetska zajednica na ovaj način pokazuje ne samo da je nespremna da istraži slučajeve spornih akademskih zvanja, već i da može biti iskorišćena kao mehanizam za utvrdjivanje ‘nevaljanosti’ u odnosu na pojedince kojima bi se svaki univerzitet mogao ponositi“, navodi se u saopštenju.

Pravni fakultet je oglasio ništavom odluku komisije u sastavu iz 2001. godine u kojoj su bili pokojni bivši predsednik Saveznog ustavnog suda Momčilo Grubač, Zagorka Jekić i Ištvan Feješ.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.