U trendu

Održan pomen žrtvama akcija Oluja i Bljesak

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je danas ispred Crkve svetog Marka pomenu stradalima u akciji „Oluja“ u Hrvatskoj 1995. godine  koji je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.
Okupljeni su nosili transparente „Ne zaboravi“, „4. avgust 1995. godine – Statistika ‘Oluje’ – 2.000 Srba ubijenih, 250.000 Srba proteranih! Da se ne zaboravi“ i „‘Oluja’ = Zločin“, a pročitan je i spisak imena poginulih i nestalih od 4. avgusta do 30. septembra 1995. godine.

Vladika crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je ratove na prostoru bivše Jugoslavije bratoubilačkim i kazao da su nastavak zločina iz Prvog i Drugog svetskog rata.

„Ono što se naziva ‘Olujom’ i ‘Bljeskom’ bio je bljesak mržnje bratoubilačke. ‘Oluja’ je ispunjena bratoubilaštvom i bogoubilaštvom. Ovde smo da budemo svedoci onoga što se dogodilo sa narodom u 20. veku“, kazao je Amfilohije i dodao da svi narodi u regionu treba da se pokaju i gaje bratsku ljubav.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kazao je novinarima nakon pomena da je skup organizovan kako bi se pokazalo da je u bivšoj Jugoslaviji stradao veliki broj Srba, da se zatraži da se sve žrtve ravnopravno tretiraju i da se osude svi zločinci „bez obzira na nacionalnost“.

„Pola miliona Srba je prognano, a tu računam one koji su se izjašnjavali kako Jugosloveni, neopredeljeni ili po regionalnoj pripadnosti. 300.000 prognanih živi, 100.000 u inostranstvu, a mali broj, oko 50.000, mahom starijih, se vratio u Hrvatsku“, kazao je Linta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je novinarima nakon skupa da je povratak izbeglica nešto na šta  Hrvatska treba da odgovori, i da to više nije „srpska odgovornost“.

Nakon pomena zvona na crkvi nisu zvonila, kako je ranije bilo rečeno, a građani su se okupili na Bulevaru kralja Aleksandra kako bi u koloni otišli do Sava centra gde će biti održana memorijalna akademija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.