U trendu

Održana akcija solidarnosti sa izbeglicama

Evropska unija mora da otvori granice i pruži utočište svim izbeglicama sa Bliskog istoka, poručeno je na mirovnoj akciji „Solidarnost sa azilantima“, koja je održana danas u parkovima kod Beogradske autobuske stanice i Ekonomskog fakulteta.

„Novac mora da se ulaže, ne za zaštitu spoljnih granica, nego u njihovo otvaranje, za mobilnost i ljudska prava ovih ljudi“, rekla je aktivistkinja „Žena u crnom“ Staša Zajović, dodajući da su velike sile odgovorne za rat na Bliskom istoku i da Evropa mora da poštuje međunarodne konvencije na koje se obavezala.

Ona je istakla da izbeglice ne čine ni jedan odsto stanovništva Evrope, dok su siromašne zemlje Bliskog istoka primile 95 odsto svih ratnih izbeglica, i upozorila na opasnost od militarizacije i progona onih koji su drugačiji u Evropi. Građanima Srbije je poručila da se sete kako se u Srbiji živelo 1990-ih, i da budu „pažljivi i saosećajni“ prema izbeglicama.

Aktivisti, kojima se pridružilo oko 50 migranata, nosili su transparente na kojima je pisalo „Solidarnost sa azilantima“, „Stop ratu u Siriji“ i „Solidarnost je naša snaga“, a nakon što su obrazovali krug u centru parka pevali su antiratne pesme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.