U trendu

Oko 8.000 beba prijavljeno novom procedurom

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je do sada novom elektronskom procedurom u matične knjige upisano oko 8.000 beba u nešto više od 50 odsto porodilišta u Srbiji.

Novi sistem upisa novorodjenčadi počeo je da radi aprila ove godine i do sada se primenjuje u 25 bolnica u 24 opštine u Srbiji, dok će u ostalih 25 porodilišta biti uveden čim se steknu uslovi za tehničko opremanje, odnosno do kraja godine.

Ona je, prilikom posete porodilištu „Dr Dragiša Mišović“, kazala da se novom procedurom roditeljima novorodjenčadi štedi sedam sati čekanja na raznim šalterima.

„Ovaj sistem se jednostavno može opisati rečima: brzo, jeftino, bez formulara i to je jedan od načina na koji je Vlada odlučila da olakša život gradjanima. Nije potrebno da imamo ovoliku birokratiju. Srećna sam što smo počeli od beba, na redu su ostale stvari, poput e-plaćanja i novih elektronskih servisa“, rekla je Brnabić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kazao je da je uvodjenje nove procedure dobar primer saradnje više ministarstava, a da je najvažnije da su roditelji zadovoljni i da im je uštedjen novac.

„Novom procedurom dobijaju izvod iz matične knjige rodjenih za novorodjenče, zdravstvenu knjižicu, prijavu prebivališta, a što je najvažnije, dobijaju i vreme. Do kraja godine sva porodilišta – preko 50 primenjivaće ovu novu proceduru. Nije lako povezati lokalnu samoupravu, novi sistem i bazu podataka, ali ne odustajemo“, rekao je Lončar.

Zahvaljujući novom sistemu, bebe se prijavljuju još u porodilištu tako što se na osnovu lične karte roditelja beba upisuje u matičnu knjigu rodjenih, automatski se prijavljuje na prebivalište roditelja i dobija besplatno zdravstvenu knjižicu.

Svega 15 minuta kasnje roditelji, ukoliko imaju mobilni telefon, dobijaju SMS poruku kojom se potvrdjuje upis bebe, a potom sva dokumenta dobijaju poštom, na prijavljenu kućnu adresu.

Nove e-procedure uvode se u okviru projekta „Bebo, dobro došla na svet“, koji su donirali UNHCR, Privredna komora Srbije, Fond B92 i Komercijalna banka, nabavkom 24 kompjutera, 24 smart-kard čitača i 16 štampača za opštine i porodilišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.