U trendu

Okupljanja ispred Skupštine ne mogu biti zabranjena

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas, povodom odluke Administrativnog odbora Skupštine Srbije da zabrani okupljanja ispred skupštinske zgrade, da takva odluka ne može biti osnov da se građanima zabrani okupljenje i pozvala nadležne da posvete dužnu pažnju slobodi okupljanja, kao jednom od osnovnih ljudskih prava.

„Inicijativa podseća da je Ustavni sud Srbije početkom aprila oglasio neustavnim Zakon o okupljanju građana i ostavio rok od šest meseci za donošenje novog zakona. Inicijativa smatra kontraproduktivnim da se u ovom periodu, a pre donošenja novog zakona, donose akti koji uređuju ovu oblast, a posebno ovakvi koji na nedovoljno određen način ograničavaju slobodu okupljanja“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa ukazuje da se odluka Administrativnog odbora odnosi samo na dvorište i na parking zgrade Narodne skupštine, te očekuje da se novim Zakonom o okupljanju građana omogući delotvorno pravo na žalbu u slučaju zabrane skupa, i da se lokalnim samoupravama oduzme pravo da arbitrarno odlučuju koji su prostori prikladni za okupljanje građana.

„Sve dosadašnje odluke Ustavnog suda, uključujući i odluku o neustavnosti Zakona o okupljanju građana, ali i odluke o neustavnosti uzastopnih zabrana Parade ponosa i zabrana drugih skupova su najjasniji pokazatelj da sloboda okupljanja u Srbiji nije adekvatno obezbeđena. Svi napori Narodne skupštine i ostalih aktera u javnom životu moraju biti usmereni na unapređenje, a ne na dodatno ograničenje ovih prava“, ukazala je Inicijativa mladih za ljudska prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.