U trendu

Olivera Kovačević ima pravo da javno iznese svoje mišljenje

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da izjava koju je urednica Radio-televizije Srbije Olivera Kovačević dala dnevnom listu Kuriru ne može da predstavlja „brutalno mešanje u rad istražnih organa“, kao što to tvrdi Srpska napredna stranka (SNS-a).

„Povodom kritika koje su na njen račun iznele Srpska napredna stranka i Pokret socijalista, UNS snažno podržava njeno pravo da slobodno javno iznosi svoje mišljenje“, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

UNS je podsetio javnost da je urednica Radio televizije Srbije Olivera Kovačević ujedno i predsednica Suda časti UNS-a.

Urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević ocenila je u sredu, povodom poziva vlasniku Adrija medija grupe Aleksandra Rodića u policiju, da bi bilo razumno da na informativni razgovor u policiju budu pozvani i urednici TV Pink i Informera, a ne samo urednici i vlasnik Kurira.

SNS je, nakon toga, ocenio da je to brutalno političko mešanje u istražne radnje koje policija preduzima po nalogu Tužilaštva i zapitao koliki su ukupni prihodi Olivere Kovačević na RTS-u.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je da su potpuno neopravdane i neprihvatljive optužbe Srpske napredne stranke (SNS) na račun Olivere Kovačević i da je cilj te kritike „disciplinovanje novinara“.

„Posebno je opasna tvrdnja SNS da je ta stranka ‘bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa'“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

„NUNS takodje izražava očekivanje da istraga povodom uznemiravajućih tvrdnji i optužbi u javnom obračunu TV Pinka i Informera, s jedne strane, i Kurira, s druge, neće biti selektivna. Ustav, domaće zakonodavstvo i medjunarodne konvencije garantuju slobodu mišljenja i izražavanja, a bilo kakvi politički, partijski ili ekonomski pritisci na slobodu govora nedopustivi su u jednom demokratskom društvu“, navodi se u saopštenju NUNS-a. 

To novinarsko udruženje je, takodje, pozdravilo i stav predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović da premijer Aleksandar Vučić i sve ostale državne strukture moraju da urade sve što je u njihovoj moći kako bi prestale pretnje novinarima.

Povezane vesti:

Babić smatra da je komentarisanje Olivere Kovačević neprimereno

Neprihvatljive optužbe SNS na račun urednice RTS

SNS optužila urednicu RTS za političko mešanje u posao Tužilaštva

Novinari, šta vas briga koga tužilaštvo saslušava? 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.