U trendu

Ombudsman preporučuje smenjivanje Gašića i direktora VBA

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je danas preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa Zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Kako je objavljeno na sajtu Zaštitnika gradjana, preporuka za razrešenje ministra odbrane Gašića podneta je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a za razrešenje direktora VBA Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

„Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data. Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama. Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor VBA Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna“, navodi se u saopštenju Zaštitnika gradjana.

Janković je izrazio uverenje da će organi nadležni za njihovu smenu o toj preporuci odlučiti „u najboljem interesu građana i demokratskih vrednosti na kojima je sazdana naša država“.

Zaštitnik građana detaljno je naveo i obrazložio razloge koji su ga rukovodili da preporuči razrešenje dva funkcionera i taj akt je objavio na sajtu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.