U trendu

Ombudsman traži izmene predloga zakona o zapošljavanju u javnom sektoru

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je danas nadležnom odboru Skupštine Srbije amandmane na Predlog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, da bi se zaštitila nezavisnost svih državnih organa koji se bave pravima građana ili kontrolišu rad državnih organa, saopštila je danas kancelarija ombudsmana.

Cillj je da se zaštiti rad svih organa koji moraju da rade nezavisno, a ne samo onih koje je Vlada obuhvatila svojim predlogom.
„Predlogom Vlade propisano je da Ustavni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, koji su nezavisni državni organi, sami utvrđuju maksimalan broj zaposlenih u svojim službama, te broj sudija i tužilaca, dok bi u službama Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za borbu protiv korupcije, po predlogu Vlade, maksimalan broj zaposlenih trebalo da utvrdi Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne skupštine“, ukazao je Janković.

On je ocenio da predlogom Vlade krši se ustavna i zakonska garancija prava građana da organi za zaštitu prava građana i kontrolu drugih organa i organizacija čija je nezavisnost garantovana Ustavom, odnosno organskim zakonom, svoj posao rade nezavisno od bilo kog organa vlasti. Takođe, time se krši i Ustavom utvrđeno državno uređenje, kao i jedinstvo pravnog poretka.

„Nezavisnost Zaštitnika građana kao državnog organa garantuje Ustav, a posebni organski zakoni propisuju nezavisnost dva poverenika, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije“, navedeno je u saopštenju.

Zaštitnik građana je amandmane, kao ovlašćeni predlagač, podneo u saglasnosti s poverenikom Rodoljubom Šabićem, poverenicom Brankicom Janković, predsednikom Državne revizorske institucije Radoslavom Sretenovićem i direktorkom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.