U trendu

Opozicija ostaje na trgu do ostavke Vlade Kosova

Ujedinjena opozicija Kosova ja danas objavila da će u šatorima koje će danas postaviti na trgu ispred Vlade i Skupštine Kosova ostati neprekidno dok Vlada Kosova ne podnese ostavku.

Prvi šator postavljen je oko 14.00, nakon obraćanja opozicionih lidera, ispred zgrade Vlade Kosova koju, kao i Skupštinu, obezbedjuju jake policijske snage.

Na konferenciji za novinare na trgu, ispred Nacionalnog pozorišta Kosova lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da je ovo nova etapa gradjanskih protesta protiv vlade i izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova.

„Od danas počinje nova etapa neprekidnog suprotstavljanja ovde na ovom trgu. Mi smo izvršili sve pripreme za ove aktivnosti sa šatorima. Imamo dozvolu opštine i to je u skladu sa našim pravima, kao gradjana i političkih partija. Od danas smo ovde“, kazao je Haradinaj i okupljenima pokazao plan protesta koji će biti održan narednih dana.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je rekao da se do ostavke vlade Kosova neće pomeriti iz šatora.

„Protestujemo protiv anitustavnog režima i ovaj protest će se nastaviti do ostavke Vlade Kosova koja je uzurpirala javne funkcije. Posebno ćemo protestvovati do 27. februara kada imamo zajednički protest i kada će ova koalicija pokušati da izabere predsednika, što mi nećemo dozvoliti“, kazao je Imeri.

Lider Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj je pozvao gradjane da se pridruže protestu.

„Mi ćemo na ovaj način neprekidno 24 časa dnevno izražavati naš protest. Mi smo svedoci da vlada ne samo da se ne menja, već nastavlja sa pritiscima. Ovo je put kojim ide ujedinjena opozicija, civilno društvo i gradjani do odlaska ove vlade sa vlasti“, rekao je Ljimaj.

Opština Priština u kojoj je na vlasti Samoopredeljenje je dala dozvolu za postavljanje šatora na trgu ispred Vlade i Skupštine Kosova na neodredjeno vreme.

Montiranje šatora i bine, na kojoj će tokom protesta biti izveden umetnički program, protiču bez problema. Do sada su postavljena dva velika šatora.

Poslanici Demokratske partije Kosova koju predvodi Hašim Tači počeli su da prikupljaju potpise kako bi bila održana sednica kosovskog parlamenta na kojoj će biti biran predsednik, a kandidat za tu funkciju je upravo Tači.Prema ranijim nezvaničnim najavama sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik Kosova trebalo bi da bude održana sutra ili prekosutra.

Aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjagi mandat ističe 6. aprila, a ako novi predsednik ne bude izabran do 6. marta, na Kosovu, prema Ustavu, moraju da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

Da bi predsednik mogao da bude izabran, skupštinskoj sednici mora da prisustvuje dve trećine, odnosno 80 poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar