U trendu

Opozicija: Pravosudje u Srbiji nije nezavisno

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su u sredu uveče da pravosudje u Srbiji nije dovoljno nezavisno, a da mnogi strani investitori ne ulažu u Srbiji zbog sporog dostizanja pravde.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović rekao je da je ugrožena nezavisnost sudstva i da tužilaštva u Srbiji nisu efikasna jer po nekoliko meseci nisu pokrenuti postupci za odredjene incidente, niti postupci zbog loših ugovora.

„Nemojte da se ljutite, ali Više javno tužilaštvo ćuti šest meseci na Savamalu, policija ne radi svoj posao, imamo i ugovore koji nisu u javnom interesu, a Republički javni tužilac nije uradio ništa po tom pitanju“, rekao je Božović tokom skupštinske rasprave o tužiocima koji se prvi put biraju na tu funkciju.

Poslanik Dveri Srdjan Nogo rekao je da pravosudje u Srbiji nije nezavisno i da na njega ne utiče samo vlast, već i strane ambasade i banke.

„Pozivam ove mlade ljude koji se prvi put biraju na funkciju da se odupru političkim pritiscima“, rekao je Nogo.

Poslanik pokreta „Dosta je bilo“ Aleksandar Stevanović rekao je da Srbija mora da postane mesto „brze pravde u kojoj su sve strane jednako ispoštovane“.

„Kada investitori gledaju Srbiju gledaju i kakvo nam je sudstvo“, rekao je Stevanović.

Poslanik Pokreta socijalista Djordje Komlenski rekao je da je DS reformom sudstva iz 2009. godine unazadila sudstvo i da je nedopustivo da Božović govori o udaru na nezavisnost sudstva.

„Napravili ste mrežu sudova koja nema nikakve veze sa životom i realnosti“, rekao je Komlenski, koji je ranije najavio da će Pokret socijalista podržati sve kandidate za izbor sudija i tužioca.

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u četvrtak u 10 sati raspravu o izboru sudija i tužioca koji se prvi put biraju na tu funkciju.

Sednica je završena oko 20 časova.

Poslanici vlasti najavili su podršku predloženim kandidatima za sudijske i tužilačke funkcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.