U trendu

Opozicija protiv politizacije policije

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su danas da je Predlog zakona o policiji pokušaj politizacije službe i najavili brojne amandmane.
Poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac tokom rasprave rekao je da je Predlog zakona „propuštena šansa da se reformiše policija“ i da je reč o pokušaju grube politizacije pripadnika policije.

„Neprihvatljivo je da policija sama po sebi ovim zakonom ukida prezumpciju nevinosti, s obzirom da se predvidja gubitak posla zaposlenom protiv koga se vodi krivični postupak. Ako to ostane u zakonu, to će upravni sud da promeni, jer nemate prava da ljude otpuštate samo zato što postoji podignuta krivična prijava“, kazao je Šutanovac.

On, takodje, smatra da novim zakonom o policiji nije adekvatno tretiran sektor za unutrašnju kontrolu.

„To je vitalno mesto. Taj sektor mora da bude potpuno nezavisan, slobodan u radu, finansijski nezavisan i to je nešto što je praksa u svetu. Pokušali ste, ali nedovoljno da se taj sektor podigne na viši nivo“, kazao je Šutanovac.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da Predlog zakona o policiji treba povući i da ima dosta manjkavosti, dodavši da je njegova stranka podnela 37 amandmana.

„Ministru se daju ovlašćenja sultana, on odlučuje o svemu i svačemu i što je van njegovih kompetencija“, kazao je Živković.

Kako je najavio, Nova stranka amandmane će podneti i na zakone o javno okupljanju i javnom redu i miru.

Na politizaciju policije i mogućnost uticaja na policajce govorio je i poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić.

„Mnoge stavke u ovom zakonu nisu valjano definisane, već su prepuštene podzakonskim aktima koji se tek očekuju“, kazao je Djurišić.

Djurišić je rekao da predlog zakona o javnom okupljanju omogućava proizvoljna tumačenja i mogućnost da policija po nahodjenju odobrava proteste i zabranjuje ih ako to nekom ne bude odgovaralo iz političkih razloga.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dejan Čapo najavio je brojne amandmane na Predlog zakona o policiji.

„U zavisnosti da li će naše sugestije kroz amandmane biti usvojene, mi ćemo u danu glasanja doneti odluku o podršci“, kazao je Čapo.

On kao nedostatak vidi i to što nije predvidjeno formiranje vojvodjanske policije, a kako je ocenio, to pitanje se uporno izbegava.

„Mi u Vojvodini ne želimo paralelne snage, već samo posebnu organizacionu jedinicu za Vojvodinu. Dok je Vojvodina imala svoju policiju, bezbednost je bila na visokom nivou“, kazao je Čapo.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se nada da nikakve vojvodjanske policije nikada neće biti, što su poslanici propratili aplauzom.

„Biće srpske policije i srpska policija će biti u Vojvodini i u drugim delovima Srbije, jedna policija ove zemlje“, kazao je ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar