U trendu

Opozicija traži smenu Igora Bečića

Poslanici opozicije podneli su danas Skupštini Srbije inicijativu da se potpredsednik parlamenta Igor Bečić iz Srpske napredne stranke po hitnom postupku razreši sa te funkcije, jer prilikom predsedavanja sednicom, kako smatraju, ozbiljno krši prava poslanika.

„Bečić ozbiljno krši prava poslanika, naročito onih iz opozicije, jer ne dozvoljava da se na pravi način koristi pravo na repliku i postavljanje pitanja, kao i pravo na kritiku vlade“, rekla je šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nataša Vučković.Ona je istakla da Bečić ozbiljno narušava demokratski parlamentarni dijalog u skupštini.

„Premijer često voli da citira nemačku kancelarku Angelu Merkel. Mi bismo voleli i da citira ono što je rekla (premijeru Madjarske Viktoru) Orbanu, da kad imate tako široku većinu onda posebno morate da dajete prostor političkoj opoziciji, civilnom društvu i medijima“, rekla je Vučković.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić rekao je da parlament treba da bude mesto gde će se diskutovati u normalnoj i demokratskoj atmosferi i istakao da Bečić apsolutno nije dorastao svojoj ulozi.

„Želimo da pošaljemo ovom inicijativom poruku da je potreban dijalog i tolerancija i različito mišljenje, a ne svadja koja može da dodvede i do fizičkog sukobljavanja neistomišljenika“, rekao je Djurišić.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić rekao je novinarima da svako ima pravo da podnese zahtev, ali da je potrebno obezbediti većinu da bi neko bio smenjen sa funkcije.“Svi mi grešimo i svako može bolje i više, ali mislim da Bečić sa velikom posvećenošću radi svoj posao i sa velikim iskustvom jer je, od svih nas 250 poslanika, jedan od najiskusnijih poslanika sa najdužim stažom u skupštini i jako dobro poznaje procedure“, rekao je Babić.

Babić je kazao i da Bečić, za razliku od mnogih iz opozicije, „i dane i noći provodi u parlamentu“.

Inicijativu za razrešenje Bečića podržala su 33 poslanika opozicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.