U trendu

Opozicija tvrdi da se REM pretvara u partijski servis vladajuce SNS

Demokratska stranka (DS) i Pokret „Dosta je bilo“ optužili su danas, u odvojenim saopštenjima identičnog sadržaja, predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da zloupotrebljava proceduru za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i da želi da to telo pretvori u partijski servis vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). 

„Novi proces traženja kandidata za člana Saveta REM-a iz redova civilnog sektora nelegitiman je u situaciji kad ga bojkotuje 53 relevantne nevladine organizacije. Zahtevamo da se obustavi jer predstavlja očigledno nameštanje izbora po partijskom diktatu SNS“, navodi se u saopštenju.

Te dve stranke su navele da su nevladine organizacije, koje ispunjavaju kriterijume za ovlašćene predlagače, pre više od godinu dana predložile svoje kandidate i ocenile da Skupština nema prava da ignoriše njihov izbor i nameće volju partijske većine.

„Izbor novih kandidata u situaciji bojkota relevantnih NVO predstavljao bi otvoreno kršenje Zakona o elektronskim medijima i prava nevladinog sektora da delegira kandidate za koje smatra da će adekvatno predstavljati njihove interese. Pretvara se u otvoreno partijsko nameštanje izbora člana regulatornog tela“, dodaje se.

DS i „Dosta je bilo“ su naveli da Maja Gojković ne sme da ignoriše bojkot 53 relevatne organizacije civilnog sektora i njihovu ocenu da je ponovljeni postupak predlaganja kandidata lažiran proces kojim se fingira izbor da bi bio nametnut politički podoban kandidat.

„Izbor kandidata iz civilnog sektora već godinu dana prati očigledna politička opstrukcija SNS-a. Skupština mora da prestane da ignoriše volju organizacija civilnog društva i da izabere jednog od dva kandidata koje su predložili ovlašćeni predlagači“, dodaje se u saopštenju i podseća da su to Milan Antonijević i Snežana Stojanović Plavšić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.