U trendu

Osamdeset godina od nastanka Internacionalnih brigada

Udruženje „Španski borci 1936-1939“ obeležiće od 19. do 24. oktobra nizom manifestacija u Beogradu osamdeset godina od formiranja Internacionalnih brigada u Španskom gradjanskom ratu, tragičnom uvodu u Drugi svetski rat.

Gosti udruženja će tokom obeležavanja godišnjice biti diplomate, umetnici, istoričari, medju kojima su i bivši šef diplomatije Španije Migel Anhel Moratinos i Karmen Negrin, unuka Huana Negrina, poslednjeg predsednika vlade španske republike.

U Internacionalnim brigadama u Španiji učestvovalo je i oko 1.700 Jugoslovena, pripadnika i simpazitera Komunističke partije Jugoslavije, od kojih su mnogi kasnije u Drugom svetskom ratu bili istaknuti partizanski komandanti. Medju njima su bili i svi komandanti četiri armije Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije  –  Koča Popović, Peko Dapčević, Petar Drapšin i Kosta Nadj.

Prve večeri u novom prostoru Jugoslovenske kinoteke biće otvorena izložba „Deca rata“ posvećena sudbinama dece koja su iz ratom zahvaćene Španije, kada su na Republiku udarile konzervativne, fašističke snage generala Fransiska Franka, bila poslata u nekadašnji Sovjetski Savez i druge socijalističke zemlje, gde su ostali i mnogo godina nakon toga.

Narednog dana, u četvrtak, program otvara tribina pod nazivom „Jugoslovenski Španci oko kamere“, na kojoj će govoriti profesorka sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Milanka Todić, profesor Boris Begović, sin Vlajka Begovića, interbrigadiste u Španskom gradjanskom ratu, snimatelj Veljko Djurović i višestruko nagradjivani fotoreporter Asošiejted presa Emilio Morenati.

Kasnije te večeri, Kinoteka će povodom projekcije filma „Gradjanin Negrin“ ugostiti i Karmen Negrin, unuku Huana Negrina, poslednjeg predsednika vlade španske Republike. Ona će takodje biti i jedna od sagovornica na tribini „Internacionalna brigada u Španskom gradjanskom ratu i medjunarodna solidarnost danas“.

Pored domaćih teoretičara i istoričara, na tribini učestvuju i Josep Crunjes, pravnik i istoričar, Dolores Kabra, generalna sekretarka Udruženja Arhiv rata i izgnanstva, Josep Fernandez Trabal, direktor Odeljenja istorijskih fondova Nacionalnog arhiva Katalonije, i Francisko Montenegro, istraživač na Univerzitetu Complutense u Madridu.

O savremenoj Španiji u kontestu političkih i društvenih zbivanja, a sa posebnim osvrtom na istorijski razvoj ove zemlje govoriće i Migel Anhel Moratinos, političar i diplomata, i Pablo Sančez Leon, istoričar.

U okviru obeležavanja ove godišnjice u nedelju u 12 časova biće održana i ceremonija polaganja cveća na spomenik Internacionalnim brigadama u istoimenoj ulici kod Karadjordjevog parka u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.