U trendu

Oštra rasprava u Skupštini Srbije o odgovornosti za težak položaj građana

U Skupštini Srbije se danas opet povela rasprava poslanika bivše i sadašnje vlasti o tome ko je odgovoran za težak položaj građana i ko je kriv za to što građani ne mogu da vraćaju kredite.

Raspravi o amandanima na zakon o hipoteci je umesto ministra finansija Dušana Vujovića prisustvovala ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, zbog čega je negodovao poslanik i lider Nove stranke Zoran Živković, navodeći da ona apsolutno nije upoznata, ni kompetentna da govori o tom zakonu.

Živković i poslanici Demokratske stranke (DS) ocenili su da se predloženim izmenama ne štite interesi građana nego se dodatno otežava položaj onih koji su uzeli kredite.

Oštru kritiku predloženih izmena uputio je poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić koji je ocenio da će njegovim usvajanjem „svima biti samo gore“, kao i samostalni poslanik Janko Veselinović koji je naglasio da se predloženim izmenama „stavlja omča oko vrata hipotekarnim dužnicima“.

Poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), navodili su da su izmene zakona neophodne kako bi se ispravile greške i šteta prethodne vlasti, zbog kojih su aktivirane hipoteke nad imovinom građana.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je rekao i da je za banke svejedno da li je u njih „ušao pljačkaš ili Janko Veselinović s čarapom na glavi“, jer je „efekat isti“.

Predsedavajući Konstantin Arsenović više puta je opominjao poslanike vlasti i opozicije, zahtevajući od njih da se vrate na dnevni red.

„Vodite računa šta govorite“, često je opominjao Arsenović, ali do kraja rasprave o amandmanima nije izrekao ni jednu kaznu.

U Skupštini Srbije u toku je pauza, a za 17 sati zakazano je glasanje o ovom zakonu i jednom vojnom sporazumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.