U trendu

Otklonićemo crne tačke na putevima u Srbiji

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će na putevima u Srbiji biti otklonjene sve „crne tačke“ – mesta na kojima se desilo deset ili više saoraćajnih nesreća.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Mihajlović je tokom posete rekonstruisanim mostovima Sušica i Grabovica u blizini Zlatibora rekla da su Putevi Srbije u Srbiji detektovali 54 crne tačke koje će biti otklonjenje.

„Insistiraćemo da kriterijum crnih tačaka bude drugačiji. Danas treba da se desi 10 saobraćajnih nesreća sa povredjivanjem ili smrtnim ishodom da bi to neko nazvao crnom tačkom. Mi nećemo da čekamo 10 puta da se desi saobraćajna nesreća, hoćemo da učinimo sve da posle prve saobraćaje nesreće vidimo zašto je do toga došlo i pokušamo da popravimo“, navela je Mihajlović.

Kako je rekla, na putevima u Srbiji postoje 344 mesta na kojima su se učestalo dogadjale saobraćajne nesreće u prethodnih godinu dana.

„Mi ćemo pogledati svaku zajedno sa Putevima Srbije i pomoći iz našeg budžeta da se te tačke obezbede. Put mora biti bezbedan, jer u kompletnoj bezbednosti saobraćaja učestvuje sa oko 30 odsto“, istakla je Mihajlović.

Saopšteno je da je u veću bezbednost na putevima uloženo blizu 200 miliona dinara u prvoj polovini ove godine, na mostovima, u tunelima i kod škola.

Navodi se da je za održavanje mostova i tunela na državnim putevima u prvoj polovini godine izdvojeno 140,7 miliona dinara i još 25,1 miliona dinara na lokalnim putevima.

Za sanaciju opasnih mesta, zone škola uloženo je 32,3 miliona dinara.

Preispituje se bezbednost na 1.100 kilometara puteva u okviru izrade projektno-tehničke dokumentacije, kao i na još 1.000 kilometara izvan Projekta rehabilitacije puteva i unapredjenja bezbednosti saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.