U trendu

Otkrivena spomen ploča Tomi Buzovu u Beogradu

Opština Novi Beograd postavila je danas na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 42 spomen ploču oficiru bivše JNA u penziji Tomi Buzovu, žrtvi zločina u Štrpcima (Republika Srpska, BiH) 1993. godine.

U saopštenju iz novobeogradske opštine navodi se da su spomen-ploču u zgradi gde je živeo Tomo Buzov otkrili predsednik opštine Aleksandar Šapić i unuk Tome Buzova, u prisustvu supruge Koviljke Buzov, članova porodice i prijatelja.

Šapić je rekao da je postavljanje spomen ploče najmanje što je opština Novi Beograd mogla da uradi da bi se odužila Tomi Buzovu.

„Kapetan Tomo Buzov zaslužuje mnogo više, jer čin koji je on napravio pre više od 20 godina je nešto što nije bio čest primer u tim nesrećnim godinama. Danas bi on verovatno bio ovde sa nama da nije pokušao da spreči nešto što se nije moglo sprečiti. Podneli smo i inicijativu gradu da se i jedna ulica nazove po njemu i da se na druge načine obeleži njegov čin, što prevazilazi opštinu Novi Beograd“, rekao je Šapić.

Tomo Buzovu bio je oficir JNA. U Beogradu je dočekao penziju. Imao je suprugu i sina koji je bio na odsluženju vojnog roka u podgoričkom garnizonu.

U februaru 1993. godine, u jeku rata u BiH, Tomo Buzov, putujući iz Beograda prema Baru u posetu sinu u vojsci, zatekao se u vozu iz koga su pripadnici Vojske Republike Srpske na železničkoj stanici u mestu Štrpci izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Pokušao je da spreči izvodjenje Bošnjaka iz voza i time rizikovao sopstveni život. Njegovo telo nikad nije pronadjeno.

Žrtve zločina u Štrpcima su i Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Dječević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Za zločin u Štrpcima pravnosnažno je osudjen samo Nebojša Ranisavljević pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora), a do sada su pronadjeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

Pred sudom u Bosni Hercegovini u toku je sudjenje desetorici optuženih, medju kojima su komandant Višegradske brigade Luka Dragičević, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi Boban Indjić i Gojko Lukić, brat Milana Lukića.

U Srbiji se povodom tog zločina vodi istraga pokrenuta u decembru 2014. godine. Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u martu 2015. godine optužnicu protiv pet osoba ali sud do danas nije potvrdio, već ju je nekoliko puta vraćao Tužilaštvu na dopunu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.