U trendu

Otvaranje poglavlja 25 i 26 zavisi od izveštaja iz Brisela

Srbija se nada da će do kraja godine otvoriti i privremeno zatvoriti poglavlja 25 i 26 što će zavisiti od izveštaja Evropske službe za spoljne odnose o sprovodjenju dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine, rekla je danas šefica tima za pregovore o članstvu Srbije u EU Tanja Miščević.

Na Konferenciji o istraživanjima i inovacijama u procesu pristupanja Srbije EU, Miščević je rekla da su jutros dovršeni neophodni tehnički koraci koje vlada Srbije mora preduzeti kako bi dokumenta potrebna za otvaranje tih poglavlja bila poslata u Brisel.

Miščević je dodala da i da je cilj Srbije da pored poglavlja 25 i 26 o nauci i istraživanju i obrazovanju i kulturi do kraja godine otvori i poglavlje pet o javnim nabavkama.

Na pitanje da li će otvaranje poglavlja zavisiti od izveštaja Evropske službe za spoljne poslove o normalizaciji odnosa sa Kosovom, Miščević je novinarima u pauzi skupa rekla da se taj izveštaj očekuje do kraja godine i da će od njega zavisiti „zeleno svetlo“ za otvaranje poglavlja.

„To jeste ocena koja će dati ili ne zeleno svetlo za otvaranje poglavlja do kraja godine“, kazala je.

Pomoćnik ministra prosvete Srbije Viktor Nedović je obraćajući se učesnicima skupa izrazio nadu da će do kraja godine u Briselu biti organizovana medjuvladina konferencija za poglavlja 25 i 26.

„To znači da će poglavlja biti otvorena i privremeno zatvorena, ali to ne zanči da će aktivnosti stati“, rekao je Nedović na Konferenciji o istraživanjima i inovacijama u procesu pristupanja Srbije EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.