U trendu

Otvoren sajam automobila i motocikala u Beogradu

Ministar privrede Željko Sertić otvorio je danas sajam automobila „DDOR BG Car Show 05“ i motocikala „Motopašion“. Na sajmu učestvuje više od 300 izlagača iz 20-tak zemalja.

Sertić je rekao da je prošle godine, prvi put od 2008, došlo do rasta prodaje novih automobila i da je prodato više od 20.000 automobila.

Ministar je kazao i da je na ovogodišnjem sajmu predstavljeno više od 40 premijera automobila i 35 modela motocikala, koji su prezentovani na nedavnom sajmu automobila u Ženevi.

„U 2015. je prodato više od 20.000 novih automobila, što je dobar signal za srpsko tržište automobila i autoindustriju“, istakao je Sertić, dodajući da je to, takođe, rezultat ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Kako je rekao, građani hoće da obnove vozni park, a privrednici da započnu nove investicije u Srbiji, što pokazuje da tržište Srbije ima veliki potencijal u toj oblasti.

Sertić je, takođe, rekao da je samo Fijat lane izvezao više od 1,2 milijarde evra i tako bio najveći srpski izvoznik. Dodao je da je kompanija „Tigar tajers“ imala izvoz veći od 300 miliona evra prošle godine i bila na trećem mestu najvećih srpskih izvoznika.

Generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić je rekla da je na sajmu predstavljeno 35 automobilskih brendova i 10 brenodova proizvođača lakih privrednih vozila i više od 30 moto brendova.

Ona je rekla da je prethodni sajam održan pod motom – Mesto na kome muškarci plaču, koji je međunarodno nagrađen i da se zato ovogodišnji Sajama automobile održava pod sloganom „Šta je to što žene čini srećnim.“

Već prvog dana sajma je, na primer, prodat legendarni Mustang, tako reći samo što je postavljen na štand. Automobili se mogu kupiti po cenama u rasponu od nešto manje od 8.000 evra do nekoliko stotitna hiljada evra.

Sajam „DDOR BG Car Show 05“ i „Motopassion“ je najveća ovogodišnje manifestacije u sektoru auto-moto industrije u regionu, a održava se pod motom „Šta žene čini srećnim“.

Interesovanje izlagača i gostiju nagoveštava možda i rekordan broj posetilaca – oko 140.000, kažu u Beogradskom sajmu.

Uz očekivani rekordan broj automobilskih brendova, uključujući i one najekskluzivnije iz premijum segmenta – Mercedes-Benc, BMW, Audi, Sitroen, Škoda, Hjundai, Honda, Ford, Suzuki, Pežo, Volvo, FIAT, Micubiši, KIA, GAZ, SEAT, VW, Reno, Nisan, Dačija, GWS, Šang Jong, Tojota, Lada, Opel, Isuzu, Land Rover, Jaguar, Infiniti i drugi – posetioci će biti počašćeni i brojnim premijerama.

Među njima su evropska postpremijera novog mercedesa E klase, „reno megan“, „reno talisman“, „ford mustang“, „opel astra“, „audi Q7“ i „A4“, „BMW X1“, „mazda MX-5“, „fijat tipo“, „KIA sportidž“, nova „tojota prius“ i „tojota mirai“, potpuno novi i tehnološki verovatno najnapredniji automobil koji se ikada pojavio na Beogradskom sajmu sa pogonom na vodonik. Takođe, premijerno će biti predstavljen i novi Bentli.

U moto segmentu kolonu predvode „Harli Dejvidson“, BMW, Honda, Jamaha, Suzuki, Sim, Sprint, te popularni brendovi Vespa, Gilera, Aprilia, Pjađo, Skarabeo, Derbi i Moto Guci iz Pjađo grupe, a tu su i najnoviji modeli sajamskih „povratnika“, kao što su Dukati, Kavasaki i Kimko.

Akcenat velikog dela sajamskih postavki je na novim konceptima u oblasti alternativnih, hibridnih i elektro pogona, ali i bezbednosnih rešenja, tako da će posebna atrakcija biti automobilu „sirma“ (Syrma) – koncept sportskog automobila budućnosti na hibridni pogon koji je napravljenom u Evropskom institutu za dizajn u Torinu i to u jednom jedinom primerku.

Sajam se održava u halama 1, 2, 3A, 1A i 4, i biće otvoren svakog dana od 10 do 20 sati.

Pojedinačna ulaznica košta 300 dinara, grupna 200, grupna za đake i studente 150, a parking se plaća 100 dinara po započetom satu.

Poseban sajamski poklon posetiocima je „Porodični dan“ 22. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu – 500 dinara za roditelje sa decom do 16 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.